WYSZUKIWARKA
GALERIA
POLECANE ARTYKUŁY
ZOBACZ WIĘCEJ
FILMY
NEWSLETTER
  • Twój adres e-mail:
  • zapisz wypisz
ZAPRZYJAŹNIONE PORTALE

Pyszczak błękitny, cętkowany - Labeotropheus fuelleborni

Źródło:źródło

Odkrywca i rok odkrycia

Ahl, 1926

Rodzina

(Cichlidae) - Pielęgnicowate

Występowanie

Afryka, jezioro Malawi

Wielkość

12 cm

Synonimy

- labeotropheus curvirostris Ahl, 1926

- labeotropheus fuellerboni Ahl, 1926

- labeotropheus fulleborni Ahl, 1926

Cechy charakterystyczne

Samica jest inaczej ubarwiona niż samiec. Są one odporne i stosunkowo mało wymagające, ale woda o pH niższym niż 7,0 o znacznej zawartości azotu działa na nie wyraźnie szkodliwie.

Ryby karmi się mięsem wołowym, kurzym lub rybim, podawanym w małych kawałkach, dżdżownicami, larwami lub poczwarkami wodnych owadów, wioślarkami, a wyjątkowo także siekanym szpinakiem lub liśćmi sałaty.

Warunki hodowlane

Pyszczaki można chodować tylko w dużych akwariach ze skalistym podłożem. Dobremu samopoczuciu ryb sprzyja dodanie do wody soli kuchennej (łyżeczka na 10 litrów). Ze względu na żarłoczność pyszczaki należy starannie doglądać w akwarium, a co dwa tygodnie wymieniać połowę wody. Do filtrów można używać wapienia, który zwiększa twardość wody i podnosi pH.

Parametry wody: Temperatura wody: 25-28°C pH: 7,2-7,5 dH: 10-15°

rozmnażanie

Podobnie jak innegębacze ryby te jaja przetrzymują w jamie gębowej. Okres inkubacji ikry trwa 19-20 dni. W czasie rozwoju jaj samica nie pobiera żadnego pokarmu i chudnie.

Słowa kluczowe

Zobacz artykuł (więcej):

| O mnie | Kontakt | Reklama na portalu |