WYSZUKIWARKA
GALERIA
POLECANE ARTYKUŁY
FILMY
NEWSLETTER
  • Twój adres e-mail:
  • zapisz wypisz
ZAPRZYJAŹNIONE PORTALE

Dorsz - gadus morhua L

Źródło:źródło

Rodzina: dorszowate (gadidae)

Występowanie: dorsz jest gatunkiem wędrownym, którego można spotkać w północnej części Oceanu Atlantyckiego, od północnej Finlandii do północnej Karoliny, na wschodzie od Spitsbergenu do Zatoki Biskajskiej. W północnej Europie tereny dorsza to m.in. Morze Bałtyckie.

Morfologia: dorsze ryby posiadają wydłużone, opływowe ciało. Głowa jest długa i masywna z szerokim pyskiem i górną szczęką wysuniętą do przodu. Na podbródku znajduje się pojedynczy, dobrze rozwinięty wąs. Płetwa ogonowa, która opiera się na symetrycznym szkielecie, jest pionowo ścięta lub lekko wklęsła.

Ubarwienie dorsza jest uzależnione od podgatunku i barw przeważających w ich miejscach występowania. Grzbiet przybiera barwy od brązowego do zielonkawego lub szarooliwkowego, boki są nieco jaśniejsze, a brzuch biały. Grzbiet, wierzch głowy i boki są dodatkowo usiane licznymi, ciemnymi plamkami.

Żerowanie: głównym pokarmem dorsza są krewetki bałtyckie, tobiasze i omułki jadalne, choć jako ryba drapieżna, dorsz poluje również na śledzie i szproty.

Rozmnażanie: dorsz rozradza się w okresie od marca do sierpnia w temperaturze wody 4-6 °C. Po gwałtownej gonitwie para, przylegając ciasno do siebie ciała składa w toni wodnej do pięciu milionów zapładnianych natychmiast jaj. Przezroczysta ikra (średnica 1,5 mm) unosi się w górę ku powierzchni wody. Okres jej inkubacji trwa 2-4 tygodnie. Po 3-5 miesiącach pelagicznego życia młode ryby o długości 3-6 cm schodzą w przydenne warstwy wody.

Dorsz okres ochronny: brak

Dorsz wymiar ochronny: brak

Dorsz dobowy limit połowu: brak

Dorsz rekord Polski: 28,9 kg (Wiadomości Wędkarskie), 159 cm - 2001 r. (Wędkarski Świat)

Zobacz ogłoszenie:

| O mnie | Kontakt | Reklama na portalu |